Може би се питате дали е безопасно да се пие вода от чешмата и откъде идва тя. Четете по-надолу, за да си отговорите на тези въпроси.

През лятото „Софийска вода“, част от Веолия, стартира кампанията “Вода без опаковка“ в заведенията в гр. София. Целта на кампанията бе да насърчи както тях, така и клиентите да предлагат и консумират повече чешмяна вода. За нас може да е нещо ново, но в редица европейски градове това е масова практика от години.

Тя е безопасна
Язовир Искър.
  1. Тя е безопасна.

Питейната вода в София идва от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“ в Рила планина . Тя се отличава с неутрално pH около 7.2, заради високопланинския си произход, което я прави мека и без характерен вкус и мирис. Напълно подходяща е за ежедневна употреба от всички възрасти. Само за 2021 г. лабораторията на „Софийска вода“ е взела над 9000 проби от целия й път, върху които е направила 150 000 анализа. Ежегодните резултати показват, че софийската чешмяната вода отговаря напълно и дори надхвърля националните нормативни изисквания за качество на питейната вода. Чешмяната вода в София се нарежда в челните места на Европа по качеството на питейната вода.

Не е срамно да поискаш чешмяна вода.
Чешмяна вода в заведение.

2. Нормално е


Не е срамно да поискаш чешмяна вода. Широкоразпространена европейска практика – не само в столиците, но и в по-малки градове е заведенията да сервират чешмяна вода с поръчката. Ще го видите във Виена, Лондон, Рим, Неапол, Париж, Гърция, Истанбул. Чаша чешмяна вода се сервира по подразбиране с кафето в тези градове, макар водата там да не е толкова хубава, колкото е софийската. Съдържа повече варовик и има остър вкус. Да поискаш чаша чешмяна вода не е въпрос на платежоспособност.

Намалява потреблението на пластмаса
Пластмасови бутилки.

3. Намалява потреблението на пластмаса


Намаляването на еднократната пластмасата в ежедневието е приоритет както за Европейския съюз, така и за България. Най-ефективният начин за оползотворяване на отпадъците е избягване на тяхното генериране. Все повече компании започват да подаряват на своите служители, партньори и клиенти многократни бутилки и чаши за вода, с което да насърчат намаляването на еднократна пластмаса. Многократните бутилки са често от подсилено стъкло, рециклирана пластмаса, неръждаема стомана и дори могат да се сгъват като оригами бутилките на DiFold.

Хидратира също толкова добре, колкото и бутилираната вода
Хидратира.

4. Хидратира също толкова добре, колкото и бутилираната вода


Човешките тела са съставени от 80% вода. Добрата хидратация е изключително важна за хората. Минималното количество вода, което зрял човек трябва да приема на ден е литър и половина. В зависимост от килограмите, това количество се увеличава. Най-бързо разпознаваемият признак за дехидратация е усещането за жажда. Не чакай да ожаднееш, за да се сетиш да пиеш вода.


Въпреки всички доводи “ЗА“ пиенето на чешмяна вода в България, все още съществува мнението, че питейната вода е негодна или че в заведенията не може да се поръча чешмяна вода. С кампанията си „Вода без опаковка“, „Софийска вода“ се опитва да разшири информираността за качеството на водата в София.
 
За да улесни клиентите и заведенията, „Софийска вода“ предлага стикер, който може да се постави на избрано от заведението място и така да обозначи, че в този обект се предлага чешмяна вода. QR кодът от стикера пък носи официална информация за качеството на водата, за да бъдат клиентите спокойни, когато поръчват чешмяна вода.

Стикер на „Софийска вода“ за обозначаване на заведенията, участващи в кампанията.

В желанието си водата да бъде достъпна навсякъде, „Софийска вода“ стартира партньорство със Stolichna H20, от чиято дигитална карта (https://stolichnah2o.com) можем да се информираме кои заведения в София предлагат чешмяна вода. Силен поддръжник на инициативата за намаляване на тонове отпадъчна пластмаса срещаме и в лицето на Симона Стилиянова – основател на блога Zero Waste Sofia.  

Развенчаването на мита за негодната чешмяна вода и премахването на стигмата от консумирането на такава в заведенията не цели да им навреди, а да им помогне да придобият един по-европейски имидж. Сервирането на чаша чешмяна вода е задължителна практика в Хърватия, Италия, Босна и Херцеговина и други Балкански държави, без това да изменя търговските практики на заведенията.

Заведенията, които желаят да се включат в инициативата „Вода без опаковка“ могат да се свържат със „Софийска вода“ през социалните мрежи: Facebook, LinkedIN и Instagram

Повече за кампанията ще откриете тук:
Официален сайт на „Софийска вода“: Вода без опаковка: Чаша чешмяна вода с кафето е въпрос на гостоприемство в Европа

БНР София: Мит ли е, че водата от чешмата в София е негодна за употреба?

Go Guide: Поръчай си чешмяна вода, мисли за природата!