По време на събитието „Храната, която не би изхвърлил“ в гр. Варна ни гостува шеф Антон Васев. Над 19 години той се занимава с готвене, а в момента с ферментация на продукти. Той е убеден, че почти всичко е годно за консумация след подходящата обработка и е единствено въпрос на креативност.

Имахме удоволствието да го наблюдаваме в стихията му извън кухнята на ресторант “Kосмос”. По време на събитието ни запозна с марката Soferments – продукти от благородни плесени, претърпели ферментация.

Шеф Васев ни вдъхнови с една рецепта с нулев отпадък от продукти, приготвени чрез традиционните методи на ферментация, запознахме се с различни кулинарни трикове, с интересни факти за фермантациите и обменим знания за справяне с хранителния отпадък, генериран по време на готвене.

Днес ви споделяме страхотната рецепта за „Минокоп с бок чой“, която той приготви.

Съставки:

▢ Филе минокоп 150 г
▢ Бок Чой 1/2
▢ Тамари
▢ Бредсо 20 г
▢ Масло 10 г
▢ Сусам 2 г
▢ Кориандър семена
▢ Консервиран лимон
▢ Крачета от скариди
▢ Пудра от скариди
(повечето от продуктите можеш да закупиш от Soferments)

Инструкции:
Кипнeте крачетата от скариди няколко пъти и след това ги изпържете. Изпечете черупките от скариди до златисто и ги блендирайте до получаването на ситна пудра. Препечете сусама и семената от кориандър на сух тиган до златисто. Осолете минокопа откъм кожата. Поставете рибата в загрят на тих огън тиган с малко мазнина. Гответе докато кожата стане златиста и хрупкава. Поставете бок чоя в загрят с мазнина тиган и гответе, докато омекне и стане златист. Сложете Тамари Бредсо заедно с бучката масло. Емулсирайте с въртеливи движения, докато сосът обгърне бок чоя. Поставете ги в чиния и завършете със сусам, кориандър семена, крачета от скариди и пудрата от тях.

Добър апетит!