Традиционно всяка година в последните часове на старата година правим равносметка на постигнатото. Често преглеждаме стария списък с цели, които сме си поставили на 1-ви януари и въпреки най-добрите ни намерения с въздишка откриваме, че отново трябва да препишем цели като „да ям здравословно“, „да не си давам парите за глупости“ и „да помагам на другите“ в списъка за новата година. Ако и на теб ти се случва, чети по-надолу, за да разбереш как можеш да постигнеш и трите цели с няколко лесни и икономични трика.  

Изчислено е по данни на НСИ, че в България между 30 и 40% от бюджета на четиричленно семейство отива за храна. В същото време знаем, че хранителният отпадък, генериран на човек в България, е около 97 кг по данни за 2016 година. Логично е да предположим, че разходите за храна и разхищението й могат да бъдат сведени до минимум чрез правилно планиране и съхранение на хранителните продукти. Ето какви трикове може да приложиш в домакинството, за да удължиш свежестта и годността на храната: 

  1. Вместо да ги държиш просто в хладилника, лимоните ще останат свежи до 3 месеца ако ги потопиш в съд с вода и ги сложиш в хладилника. Същото може да бъде направено и с почистени моркови и целина. Морковите могат да издържат до месец, а целината до две седмици.

  2. За да не омекнат и да се развалят бързо, ягодите трябва да бъдат извадени от пластмасовата кутия, в която обикновено са закупени. Ако ги прехвърлиш в стъклен буркан, ще удължиш живота им.
  3. След покупката на свежи подправки, е много важно те да бъдат извадени от опаковката и потопени в чаша с вода, точно както букет с цветя би се запазил, без да увехне за по-дълго. Повехнали зеленчуци като морковите и чушките също могат да бъдат „съживени“, ако бъдат потопени във вода за час-два преди консумация.

  4. При закупуването на голямо количество авокадо, често не успяваме да го консумираме преди да потъмнее. Хубавата новина е, че то може да бъде съхранено за по-дълго време замразено във фризера. Ако все пак не успеем да го изядем в следващите 4 месеца, то е желателно да бъде компостирано, както и повечето растителни продукти.

  5. Вместо стреч фолио, храни като хляб, сладкиши и други тестени изделия, биха останали свежи и вкусни за по-дълго време, ако са опаковани във восъчна хартия. С нея хранителните продукти „дишат“, без да изсъхват.

  6. Ако по случайност краставиците от фермерския пазар горчат – не ги изхвърляй – имаме страхотен трик, с който вкусът им ще се оправи! Горчивината се причинява от кукурбитацин, биохимично съединение, произвеждано от някои растителни видове, което функционира като защита срещу тревопасни животни. За да се премахне от краставицата е достатъчно да се отрежат около 2 см в двата края и да се добави сол. След това двата края се използват да се разтрие солта върху останалата част от краставицата, докато излезе кукурбитацина под формата на бяла пяна. Отмиваме и краставицата е годна за консумация.

  7. Ако не успяваш да изразходиш количеството джинджифил, което имаш вкъщи, може да обелиш корена и да го настържеш на ситно ренде, след което да го замразиш във формички за лед. Така винаги ще имаш под ръка свеж джинджифил и ще сведеш брака до нула.

  8. Изсъхналият хляб може да бъде възстановен като се намокри бързо под течаща вода и се сложи във фурната за 6 до 10 минути на 150 градуса. Друг трик е да се подредят филиите около чаша вода в микровълновата и да се включи за  минута-две. Така ще подариш втори живот на сухия хляб.

  9. Потъмняването на разрязаното авокадо може да бъде предотвратено, ако половинките се поставят в контейнер, на дъното на който има глава лук. Алтернативен вариант е да изстискаш няколко капки лимонов сок върху разрязаното парче авокадо, той ще го предпази от потъмняване и ще го запази свежо.

  10. Връзката зелен лук не бива да се поставя в хладилника, защото повяхва и загнива. Вместо това, трябва да се натопи в чаша с вода и да се остави край прозореца.  

Дори само част от тези съвети могат да намалят драстично разходите ти за храна, както и разхищението й, поради неправилно съхранение. Така имаш възможност да се храниш по-здравословно със свежите продукти вкъщи, и да прибягваш по-рядко към полуфабрикати и бързи нездравословни храни.