Логично е, че по това време на годината, подтикнати от инерцията покрай купуването на подаръци, доста хора купуват повече храна, отколкото могат да изядат. В България се изхвърлят около 670 хиляди тона храна годишно, като в периода около Коледа и Нова година средното количество изхвърлена храна нараства с 20-30% спрямо това през останалата част от времето. 

Приблизително същото потвърди и проучването, което наскоро проведохме заедно с Природен – 47.8% от участниците заявиха, че при тях по празниците остава малко повече храна от обикновено. При 10.5% от тях количеството остатъци е значително по-голямо, а 41.7% казват, че при тях няма разлика в сравнение с останалата част от годината. 

Можем да спасим огромно количество храна, ако подходим с мисъл от самото начало. В най-добрия случай още в магазина ще опитаме да преценим точно какво количество храна ни е нужно, като пазаруваме разумно. Не бива да позволяваме на забързания ритъм на празниците да избира покупките ни вместо нас, превръщайки ни в стадо, което чака реда си на касата в супермаркета. 

Ако все пак се намираме в ситуация, в която ни е останала излишна храна, имаме няколко опции. Можем да замразим част от храната (месо, риба и т.н.), можем да раздадем на познати и приятели, или пък да я дарим за хора в неравностойно положение. 

Ако имаш нужда от почивка и изненадите те радват – спаси кутия с храна през приложението Foodobox! В твоята кутия ще откриеш висококачествена храна на достъпна цена. Всички печелим от това – ти ще хапнеш вкусно и ще спестиш пари, заведенията ще получат приход от продажбата на храна, която биха били принудени да хвърлят, ако не продадат, и планетата – защото с всяка кутия се избягва разхищението на храна и природни ресурси!